Numai 6 din 14 candidați la Președinție au răspuns la cele 7 întrebări privind legea partidelor

(31 Oct 2014)

fb pic raspunsuriPână în ultima zi a campaniei electorale, doar 6 dintre cei 14 candidați la Președinția României au răspuns la cele 7 întrebări ale organizațiilor reunite în Campania Politică fără Bariere, despre îmbunătățirea participării politice, prin modificarea legii partidelor. Chestionarul este disponibil și pentru publicul larg, iar dezbaterile tehnice privind modificarea legislației în vigoare vor fi lansate la finalul lunii noiembrie.

În ordinea primirii mesajelor, răspunsurile candidaților Victor Ponta și Monica Macovei au fost apreciate pentru promptitudine, iar răspunsurile oferite de candidații Constantin Rotaru și Klaus Iohannis au fost apreciate pentru detalii și argumentație. În timp ce candidații Szilágyi Zsolt, Monica Macovei și Victor Ponta declară că susțin integral propunerile Campaniei Politică fără Bariere, candidații Kelemen Hunor, Constantin Rotaru și Klaus Iohannis au oferit răspunsuri nuanțate, care deschid calea unui dialog pentru clarificări.

În ordine alfabetică, Mirel Amariței, William Brînză, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar, Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor și Elena Udrea încă nu au transmis răspunsuri la cele 7 întrebări, dar mai au această posibilitate până la sfârșitul zilei de azi, 31 octombrie.

Începând din 24 noiembrie, organizațiile reunite în cadrul Campaniei Politică fără Bariere vor invita reprezentanții clasei politice interesați de acest demers la o serie de întâlniri tehnice de lucru, pentru a evalua împreună cele mai bune soluții cu privire la modificarea legislației în vigoare, în sensul eliminării barierelor și deschiderii participării cetățenilor la viața politică a României.

Le mulțumim tuturor candidaților care ne-au răspuns. În egală măsură, ne bucură să vedem că publicul larg răspunde informat la cele 7 întrebări ale Campaniei Politică fără Bariere disponibile public. Rezultatele chestionarului vor fi publicate înainte de începerea discuţiilor tehnice.

Pe 13 octombrie, aproape 50 de organizații ale societății civile, reunite în Campania Politică fără Bariere, au trimis candidaților la Președinția României o scrisoare cu 7 întrebări, deschizând dialogul cu privire la înfiinţarea partidelor politice cu numai 3 membri fondatori și deschiderea pieţei politice, inclusiv la nivel local. Alte aspecte asupra cărora atrage atenția Campania Politică fără Bariere sunt disponibile în Scrisoarea publică din 13 oct 2014.

Persoane de contact:
Ovidiu Voicu, ovidiu.voicu@fundatia.ro, 0723522340, respectiv
Florina Presadă, florina@ce-re.ro, 0722383190

Precedentele comunicate pot fi găsite pe link-urile de mai jos.
13 octombrie, Scrisoarea publică și cele 7 întrebări
21 octombrie, Primele răspunsuri ale candidaților
27 octombrie, Partidele mici, aparent dezinteresate

fb cover 3 digital Politică fără bariere
Organizațiile non-guvernamentale reunite în campania Politică fără Bariere consideră că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare politică, acum grav îngrădite.
Propunerile urmăresc două obiective majore: eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere și asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.
Odată adoptate, aceste  propuneri ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate. Mai multe informații despre campania Politică fără Bariere puteți găsi pe pagina https://www.facebook.com/PoliticafaraBariere

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s