Propuneri de modificări legislative

(16 dec 2014)

fb profile 2 digitalOrganizațiile neguvernamentale reunite în cadrul Campaniei Politică fără Bariere au lansat o serie de propuneri de modificare a legislației referitoare la partidele și formațiunile politice, necesare pentru garantarea exercitării drepturilor la asociere politică și participare în alegeri. Proiectul tehnic poate fi consultat aici, în format .pdf, respectiv la finalul acestui articol.

Recomandările noastre urmăresc:

  • eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii tuturor candidaţilor, în toate competițiile electorale, de prezentarea unui număr rezonabil de semnături de susținere;
  • asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți la înscrierea în cursa electorală și pe perioada desfășurării proceselor electorale.

Reamintim că principalele propuneri se referă la înființarea unui partid cu minim trei membri fondatori, fără criterii de teritorialitate; finanțarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proporțional cu numărul de voturi, indiferent dacă sunt sau nu parlamentare; introducerea cerinței de a prezenta un număr rezonabil de semnături la depunerea oricărei candidaturi și eliminarea prevederilor care interzic cetățenilor să semneze pentru susținerea a mai mult de un candidat sau partid.

Aceste modificări trebuie să fie discutate public concomitent cu un Cod Electoral, care să unifice și să clarifice legislația și practica electorală, și care să conțină reglementări cu scopul de a simplifica procedurile și de a impune condiții proporționale pentru toți competitorii electorali.

Organizațiile inițiatoare ale campaniei au purtat deja discuții cu partide și formațiuni politice parlamentare, pentru includerea pe agenda publică, respectiv cea parlamentară, a acestor reglementări, care sunt absolut necesare pentru o piață politică justă. Ne arătăm deschiși pentru a continua dialogul și pentru a oferi sprijin decidenților interesați să preia și să pună aceste propuneri pe agenda publică, ținând cont de impactul pe care l-ar putea avea aceste modificări la nivel național.

De asemenea, pe fondul discuțiilor recente din spațiul public, care s-au dovedit a fi nestructurate și uneori neargumentate, despre modificarea legislației electorale și a partidelor politice din România, invităm reprezentanții partidelor și formațiunilor politice la un dialog structurat, argumentat, fără criterii populiste. Încercările noastre de a structura dezbaterea sunt vizibile în categoria privind chestionarul public despre cele mai stringente nevoi de reformă.

Pentru detalii și informații suplimentare vă rugăm să contactați pe
Septimius Pârvu, Manager de proiecte Expert Forum, septimius.parvu@expertforum.ro, 0737.748.667
Florina Presadă, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, florina@ce-re.ro, 0722.383.190
Campania Politică fără Bariere este inițiată și susținută de aproape 50 de organizații neguvernamentale.

Advertisement

One thought on “Propuneri de modificări legislative

  1. […] Propunerile noastre urmăresc două obiective majore. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s