Ne bucurăm că președintele Klaus Iohannis nu a uitat de legea partidelor!

(22 dec 2014)

fb profile 2 digitalCampania Politică fără Bariere salută intenția Președintelui României, Klaus Iohannis, de a-și menține promisiunile din campania electorală, printre care și democratizarea vieții politice românești, prin schimbarea legii partidelor politice, a legii finanțării partidelor și a legilor electorale, așa cum a declarat în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcția de Președinte al României, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României din data de 21 decembrie 2014:

„Doamnelor și domnilor,

Primul pas în acest proces este reconstrucția instituțiilor politice, chemate să reprezinte cetățenii și să exercite puterea la toate nivelurile. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora și construirii unui edificiu statal durabil. Pentru 50, nu pentru 5 ani. Și mă adresez aici în primul rând reprezentanților partidelor politice. Mă bucur să constat că există deschiderea pe care am cerut-o pentru a începe discuțiile cu privire la:

•  revizuirea Constituției și modernizarea ei,

•  schimbarea legislației electorale – alegerea Parlamentului, inclusiv reducerea numărului de parlamentari, alegerea autorităților locale, votul prin corespondență și votul electronic,

•  schimbarea legislației partidelor politice – incluzând aici finanțarea lor și a campaniilor electorale.”  (sublinierea noastră)

Profităm de această ocazie pentru a-i reaminti Președintelui Klaus Iohannis de soluția tehnică a Campaniei Politică fără Bariere. Așteptăm, așadar, lansarea invitației la dialog cât mai curând, astfel încât Parlamentul României să poată adopta noua legislație în timp util (mai 2015) pentru a putea fi aplicată următorului ciclu electoral din țara noastră (alegerile locale din mai 2016).

Reamintim tuturor partidelor că reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere sunt disponibili pentru a participa la dialog și a contribui la dezbaterile parlamentare și publice pe acest subiect.

Persoane de contact:
Florina Presadă (florina@ce-re.ro, 0722 383 190); CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, Str. Sublocotenent Zaharia nr.22, București
Ovidiu Voicu (ovidiu.voicu@fundatia.ro, 021.212.11.01); Fundația pentru o societate deschisă, Str. Căderea Bastiliei nr. 33, București

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s