Partidele mici, mai puțin interesate decât partidele mari de deschiderea competiției politice

(27 oct 2014)

partidmicÎn data de 13 octombrie, mai multe organizații ale societății civile au trimis o scrisoare propunând înfiinţarea partidelor politice cu numai 3 membri fondatori, respectiv deschiderea pieţei politice, inclusiv la nivel local.

Domnul Victor Ponta, candidat și președinte al PSD a fost rugat să clarifice susținerea arătată campaniei Politică fără bariere, în sensul evaluării fiecărui punct al acesteia. Până la această oră nu am primit un răspuns.

Domnul Klaus Iohannis, candidat și co-președinte al ACL nu a oferit până la această oră un punct de vedere. Reforma sistemului de reglementare a partidelor reprezintă un punct important al programului candidatului (în secțiunea Reforma instituțiilor politice și administrative). Sperăm în continuare ca domnul Iohannis să răspundă interpelării noastre, arătând astfel că angajamentul său în acest sens este serios și nu conjunctural.

Domnul Kelemen Hunor a avut o poziție nuanțată, susținând formarea partidelor politice pe baza a trei semnături (punctul 1), introducerea unui număr rezonabil de semnături la înscrierea în cursa electorală, număr egal pentru independenți și partide (punctul 2), eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament (punctul 5) și finanțarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proporțional cu numărul de voturi (punctul 6). Domnul Kelemen Hunor a respins celelate puncte.

În urma discuțiilor avute, doamna Monica Macovei a clarificat că susține toate cele șapte puncte. La fel, domnul Szilágyi Zsolt și-a arătat susținerea integrală.

Ceilalți nouă candidați, deși au fost contactați pe canalele oficiale puse la dispoziție, nu au oferit nici un răspuns până la această oră. Dincolo de calitatea actuală de candidați, aceștia sunt de regulă fie președinții, fie vocile cele mai vizibile ale partidelor pe care le reprezintă. Nu putem decât să conchidem că nu doar ei personal, ci și partidele lor, sunt prea puțin interesate de acest subiect.

Mulțumim tuturor celor care ne-au răspuns. Așteptăm în continuare răspunsuri și clarificări de la toți candidații care nu și-au definit poziția față de cererile noastre. După cum anunțam în scrisoarea inițială, așteptăm o poziție a lor „în perioada campaniei electorale”. De preferință nu în ultima zi.

Untitled

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s