Primele răspunsuri ale candidaţilor

fb profile 2 digitalCampania Politică fără Bariere urmărește modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri. Am lansat campania cu o scrisoare publică prin care cei 14 candidați la alegerile prezidențiale au fost invitați să se poziționeze față de șapte propuneri concrete ce conduc la atingerea acestui obiectiv.

La o săptămână de la prezentarea publică a scrisorii, am primit următoarele răspunsuri (în ordine cronologică):

  • Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, și-a declarat public susținerea față de campanie, fără a-și preciza poziționarea față de cele 7 puncte concrete, și nici dacă poziția sa implică susținerea partidului pe care îl conduce.
  • Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, într-o dezbatere publică, și-a arătat susținerea de principiu pentru cele 7 propuneri ale campaniei, dar încă nu a revenit către inițiatori cu un răspuns scris, nici nu a precizat dacă aceasta este și poziția formațiunii pe care o reprezintă.
  • Candidata independentă Monica Macovei, într-o scrisoare adresată inițiatorilor campaniei, și-a arătat susținerea față de primul punct (înființarea partidelor cu doar 3 membri fondatori), fără a se referi explicit la celelalte propuneri.
  • Candidații independenți Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu și William Brânză, în mesaje către inițiatorii campaniei, au confirmat primirea solicitării și interesul față de subiect, dar încă nu au revenit cu răspunsuri concrete.

Ceilalți candidați încă nu au răspuns în niciun fel solicitării primite. Inițiatorii campaniei vor continua demersurile de obţinere a raspunsurilor candidaților la președinție. Îi încurajăm pe toţi cetăţenii interesaţi de democratizarea sistemului politic să solicite, dacă au ocazia, punctele de vedere ale candidaţilor şi partidelor pe care le reprezintă.

După alegeri, campania Politică fără Bariere va continua să solicite Parlamentului modificarea legislației electorale în sensul propunerilor deja anunțate. În spiritul unui dialog constructiv, inițiatorii campaniei pregătesc un proiect prin care să arate cum pot fi formulate în practică amendamentele solicitate.

fb cover 3 digital

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s