Votul prin corespondență, scrisoare către deputați

Stimate doamne deputate/ Stimati domni deputați,

În urma ședinței de ieri a Comisiei parlamentare pentru legi electorale, în care s-au votat amendamentele la legea votului prin corespondență, am inițiat o petiție care ilustrează îngrijorarea noastră cu privire la restricțiile incluse în proiectul de lege. În urma votului de ieri, procedurile au devenit și mai birocratice, iar alegătorii trebuie să depună eforturi semnificative pentru a putea vota. De asemenea, nu există niciun fel de garanții cu privire la transportul documentelor către secțiile de votare, nu există mecanisme de trasabilitate a votului (în plic) de către alegător, nici sancțiuni pentru cazul în care votul nu ajunge la destinație din cauze care nu depind de alegător.

Semnatarii petiției solicită soluționarea acestor probleme și consideră că forma actuală a legii nu este în beneficiul alegătorilor. Dimpotrivă, reglementarea propusă complică procedurile în mod substanțial.

Pentru soluționarea problemelor, susținem următoarele principii:
Incluziune: vrem ca legea privind votul prin corespondență să includă atât românii din străinătate, cât și pe cei din țară.
Claritate și detalii: vrem ca actul normativ să fie clar, să nu dea loc interpretărilor și să asigure secretul și caracterul direct al votului, fără a fi excesiv de birocratic.
Siguranță: vrem cât mai multe mecanisme de siguranță, astfel încât să existe alternative pentru cazul în care votul la distanță dă greș.
Transparență: vrem ca alegătorul să aibă posibilitatea de a verifica on-line, în timp util, unde se află plicul său; dreptul alegătorului, ca și obligația autorităților electorale și a Poștei Române de a furniza acest serviciu, trebuie incluse în lege.
Sancțiuni: vrem ca legea să includă sancțiuni pentru birourile electorale, AEP, MAE și Poșta Română, pentru eventuala neîndeplinire a atribuțiilor.

Numai în această dimineață, mai mult de 220 de cetățeni s-au alăturat principiilor de mai sus, iar lista continuă să crească.

Puteți găsi pețitia aici: http://facem.de-clic.ro/liber-la-vot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s