Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Screenshot from 2015-12-10 12:20:54

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

Ne dorim alegeri locale cu două tururi, din care primarii aleși să iasă cu o legitimitate crescută. Dar nu putem milita pentru un astfel de obiectiv, atunci când adoptarea acestuia implică schimbarea regulilor jocului electoral cu doar câteva luni înainte de alegeri. Scopul nu scuză mijloacele, indiferent cât de nobil ar fi acesta.

Considerăm că încă o modificare a modului de alegere a primarilor, de data aceasta implementată de un guvern tehnocrat, care nu are nici legitimitatea votului popular și nici sprijinul necondiționat al partidelor politice, nu poate face altceva decât să adauge încă un exemplu la lista deja mult prea lungă a situațiilor în care guvernele au încălcat principii fundamentale, pentru a promova propriile interese sau pe cele ale susținătorilor.

În aceste condiții Campania Politică fără Bariere va continua să susțină și să le solicite partidelor politice modificări legislative cât mai rapide, care să permită alegerea primarilor din două tururi, începând cu alegerile locale din 2020.

3 thoughts on “Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

 1. Îmi pare nespus de rău de poziția aceasta a Campaniei ”Politică fără Bariere” privind renunțarea la cererea de modificare a legii electorale pentru alegerea primarilor din două tururi, pe principiul invocat al …stabilității legislative.
  Eu unul m-am săturat de jocul acesta de fată mare cu mănuși cu dantelă în fața nenorociților și nenorocirilor din partidele actuale.

  Prin aceasta declar că s-a mai pierdut o bătălie și s-a redus drastic șansa de a avea de la anul primari aleși din afara actualei șleahte politice. Foarte păcat.

  ”Să trăim bine” până în 2020, când va corecta poate cineva de dragul nostru legislația. Sau până în 2024, 2028? Și uite așa o lălăim într-ale politicii.
  Iar suntem mai catolici decât papa. Invocăm ”prințipii” în condițiile unei legi extrem de nedrepte și nelegitime, care va mai acorda încă o bulă de oxigen actualilor și va alimenta discursul multora de genul ”nici voi nu știți ce mai vreți”.

  Nici măcar nu pot înțelege sau cataloga poziția aceasta, oricât de ”imaculat” sună aceasta:
  ”Dar nu putem milita pentru un astfel de obiectiv, atunci când adoptarea acestuia implică schimbarea regulilor jocului electoral cu doar câteva luni înainte de alegeri. Scopul nu scuză mijloacele, indiferent cât de nobil ar fi acesta.

  Considerăm că încă o modificare a modului de alegere a primarilor, de data aceasta implementată de un guvern tehnocrat, care nu are nici legitimitatea votului popular și nici sprijinul necondiționat al partidelor politice, nu poate face altceva decât să adauge încă un exemplu la lista deja mult prea lungă a situațiilor în care guvernele au încălcat principii fundamentale, pentru a promova propriile interese sau pe cele ale susținătorilor.”

  Păcat. Foarte păcat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s