Alegerile parlamentare 2016 pentru românii din străinătate

Conform art. 23 din Legea 208/2015, se vor organiza secții de votare pentru românii din străinătate acolo unde se adună cel puțin 100 de cetățeni români înregistrați în secțiunea relevantă din Registrul electoral.

Pentru înscrierea în Registrul electoral, cetățenii români cu domiciliul sau cu reședința în străinătate vor trebui să completeze o cerere, disponibilă fie la Autoritatea Electorală Permanentă, fie la Ministerul Afacerilor Externe (ambele linkuri trimit direct la formularele în format pdf). Mai multe detalii se găsesc chiar în secțiunea dedicată de pe site-ul Autorității Electorale sau la Registrul electoral.

Perioada de înscriere a început la 1 aprilie și se va încheia cel mai probabil la sfârșitul lunii august. Încă nu putem stabili exact până când se vor putea face înscrierile, pentru că încă nu a fost stabilită data alegerilor parlamentare. Calculul exact, bazat pe art. 119 și art. 42 din Legea 208, va fi prezentat în timp util de Campania Politică fără Bariere, imediat ce Guvernul României și/sau Autoritatea Electorală Permanentă vor iniția actul normativ privind data alegerilor.

Câțiva dintre membrii Campaniei Politică fără Bariere au pornit demersul de informare a colegilor și prietenilor din străinătate. Transmite și tu un mesaj similar, pentru a ne asigura că toți cetățenii români vor avea posibilitatea de a vota în alegerile parlamentare.

Claudiu Tufiș, de la IDC, spune că procedura de înscriere în Registrul Electoral e rapidă și nedureroasă. Florina Presadă, de la Ce-Re, invită „diasporenii” să se înscrie și pentru votul prin corespondență, o noutate absolută. Codru Vrabie, de la Funky Citizens, le propune celor din străinătate „votul fără durere,” dar numai dacă se înscriu în Registru. Mircea Kivu, de la Plenum, atenționează asupra termenului de la sfârșitul lunii august. Septimius Pârvu, de la Expert Forum, atenționează asupra noului concept de liste permanente pentru românii din străinătate. Funky Citizens te invită să dai vestea mai departe și lansează leapșa video, în mod direct, pentru prietenii lor din străinătate.

image03 image02
 image01  image05
 image04  image00

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s