Atenționare de eroare în comunicare

Către Ministerul Afacerilor Externe
Cc: Autoritatea Electorală Permanentă

În aceste zile, este difuzat de către mai multe televiziuni un spot despre necesitatea înscrierii în Registrul electoral, în vederea participării la alegerile parlamentare din acest an. Din păcate, în text apare o ambiguitate care poate produce efecte nedorite.

eroare spot

În spot se afirmă (la 0:15) că înscrierile în Registrul electoral se pot face „până în septembrie”. Această formulare lasă să se înțeleagă că se pot face înscrieri inclusiv pe durata lunii septembrie, ceea ce este fals: alegerile vor avea loc pe 4 decembrie sau (mai probabil) pe 27 noiembrie, deci perioada de înscriere, conform art. 42, alin. 2 din Legea 208/2015, se va încheia pe 30 august sau 6 septembrie.

Așadar, pentru a evita surprizele neplăcute, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral înainte de sfârșitul lunii august. Pe cale de consecință, vă solicităm să întrerupeți de urgență difuzarea spotului și să corectați textul respectiv.

Cu considerație,
Campania Politică fără Bariere

Actualizare, 15 iulie: Am primit acest prim răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe. Vom reveni imediat ce aflăm mai multe detalii.

Screenshot from 2016-07-15 12:51:54

Aproximativ 5 ore mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu un răspuns final (format .docx, 103kB): 15.07.2016 – Raspuns Politica fara Bariere. În 3 paragrafe ne explică exact ce știam și noi, pentru că am citit aceeași lege. Apoi, ne spune că „în vederea derulării unei campanii eficiente de informare, MAE a optat (s.n.) pentru o formulare mai concretă, care să fie uşor de înţeles şi de reţinut de către alegătorii din străinătate.”

mae

Să înțelegem, astfel, că MAE nu dorește sau nu poate să întrerupă difuzarea spotului ori să corecteze conținutul acestuia, dar își asumă eventualele confuzii generate de o comunicare eronată? Nu putem ști, pentru că MAE a ales să nu răspundă la solicitare, ci doar să-și justifice acțiunea/conținutul spotului.

Pentru corecta informare a cititorilor noștri, am calculat cât durează procedura de înscriere și care ar fi termenele până când se poate face înscrierea în Registrul electoral, conform legii, în funcție de mai multe date posibile pentru alegerile parlamentare:

tabel2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s