2 ore din vară pentru votul din toamnă

solosursa foto: cunoștința noastră din Polonia

Autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale se străduiesc să comunice cu românii din străinătate despre noile reglementări aplicabile pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului:

Separat de eroarea de comunicare deja semnalată, am rugat o cunoștință stabilită în Polonia să cronometreze cât timp îi ia parcurgerea procedurii de înscriere. Acum mai bine de o săptămână, ea a reușit în fix 1 oră și 11 minute, având la dispoziție toată aparatura necesară (computer, imprimantă, copiator etc.). Asta înseamnă că și tu poți, în maxim 2 ore!

tabel15 zloți polonezi = €1,13 sau 5 lei și 10 bani

Așadar, credem că 2 ore sunt suficiente pentru completarea formularului, realizarea copiilor și trimiterea plicului către Autoritatea Electorală Permanentă (vezi Ghidul AEP). În funcție de distanța față de țară și de rapiditatea serviciilor poștale, confirmarea oficială nu ar trebui să întârzie dincolo de 10 zile, maxim 2 săptămâni.

Rețineți: Este important să vă înscrieți în Registrul electoral, pentru a vă asigura de înființarea unei secții de votare acolo unde există cel puțin 100 de alegători înregistrați. Termenul pentru înscriere depinde de data alegerilor parlamentare, care încă nu a fost stabilită. Totuși, pe baza reglementărilor în vigoare, putem estima că alegerile vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, de unde rezultă că termenul de înscriere este, cel mai probabil, la sfârșitul lunii august. Alte variante care pot fi luate în calcul sunt prezentate mai jos.

tabel2

Organizațiile din Campania Politică fără Bariere au rezerve față de votul prin corespondență. Din acest motiv, vă recomandăm în primul rând să vă înscrieți pentru a obține înființarea unei secții de votare în localitatea sau regiunea unde locuiți. Votul prin corespondență are sens doar în cazul în care nu se adună 100 de alegători și nu se poate înființa o secție de votare.

Actualizare, 23 iulie: MAE a dezvoltat o pagină special dedicată pentru descărcarea formularelor, chiar dacă nu a corectat și informația despre termenul până la care se poate face înscrierea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s