Noi despre PfB

Campania Politică fără Bariere militează pentru eliminarea barierelor arbitrare în fața participării politice. Am pus 7 întrebări către politicieni dar și sub forma unui chestionar public. Pentru fiecare din cele 7 am oferit și propriile noastre răspunsuri sub forma unor scurte texte ilustrate

[Numai 3 fondatori]

Oriunde e nevoie, 3 oameni trebuie să poată înființa „Partidul pentru Pod”! Profesorul explica în 1993: „trei sau mai multe persoane… adică, în opinia legiuitorului, «3 persoane» înseamnă ceva!” Știm, 2 persoane formează o familie, 3 o asociație – de ce 25.000 pentru un partid? Ca mărginenii din 2008 să nu aibă pod? Arbitrariul din spatele numerelor pune bariere birocratice în fața libertății de asociere.

fb q1 trei oameni

Codru Vrabie, Funky Citizens

[Număr rezonabil de susținători]

Da, trei oameni pot să-și facă un partid. Dar nici nu vrem buletine de vot cu zeci de pagini. Atunci, ca să fim siguri că toți candidații au o susținere semnificativă, să vină cu o listă de susținători (fie că-s independenți, fie că reprezintă un partid). Nu exagerat de mare, ca acum, și stabilită ca un procentaj din numărul alegătorilor, același indiferent de tipul alegerilor.

fb q2 nr semnaturi

Mircea Kivu, Grupul pentru Democrație Participativă Plenum

[Fără sedii gratuite]

Această abrogare este necesară pentru a elimina posibilitatea ca un partid să se înființeze doar pentru obținerea unui sediu de la stat. Cetățenii care doresc în mod serios să se implice în politică trebuie să fie dispuși să-și folosească propriile resurse pentru susținerea vieții de partid, iar ultimele evoluții tehnologice le pot fi de ajutor.

fb q3 abrogare sedii

Florina Presadă, CeRe

[Condiții similare pentru candidați]

Vecinul este pensionar și ar vrea să facă mai mult pentru comuna lui. Ar fi bine dacă ar fi în consiliul local, dar nu vrea să candideze din partea unui partid. Ca independent îi este greu: trebuie să adune multe semnături, iar dacă reușește, șansele lui ca să ajungă consilier independent sunt mici, din cauza modului de distribuție a mandatelor, care îi favorizează pe reprezentanții partidelor politice.

fb q4 candidati in trepte

Daniela Tarnovschi, Fundația pentru o societate deschisă

[Fără depozit financiar]

Inţelegem de ce există unele limitări privind înscrierea candidaţilor în alegeri. O dezbatere bună este aceea în care numărul de puncte de vedere distincte nu depăşeşte capacitatea de procesare a societăţii. Problema apare cînd limitările se multiplică aiurea. Un număr de semnături să îţi faci partid, o distribuţie geografică a ziselor semnături, nişte semnături pentru înscrierea în cursa prezidenţialelor, nişte depozite financiare… Hai să nu facem orgie de restricţii. Să fie necesare doar semnături pentru înscrierea în orice cursă. Semnăturile arată că eşti relevant şi ai logistică. Nu este necesar să mai existe depozit financiar.

fb q5 abrogare depozit

Andrei Tiut, Civitas ’99

[Finanțare în funcție de voturi]

Finanţarea partidelor politice de la bugetul de stat se face, acum, proporţional cu numărul de locuri din Parlament. Această prevedere favorizează partidele mari (care au depăşit pragul electoral) şi este discriminatorie dacă există o concurenţă reală (de ce nu şi pentru partidele care au 50% la nivel local, dacă au fost votate de oamenii care plătesc taxele din care se constituie bugetul de unde sunt subvenționate partidele?). Ne dorim ca toate partidele să beneficieze (dintr-o sumă limitată de la buget) de această finanţare, proporţional cu numărul de voturi. Altfel spus, votul pentru un partid ar trebui să echivaleze cu dorinţa cetăţeanului ca banii săi din taxe şi impozite să se ducă pentru preferaţii săi.

fb q6 finantare pe voturi

Nicoleta Andreescu, APADOR-CH

[Eliminarea prevederilor care interzic cetățenilor să semneze pentru susținerea a mai mult de un candidat sau partid]

Restricția impusă în acest moment – un cetățean poate susține un singur candidat – presupune că susținătorii au făcut o alegere înainte de campanie, contrazicând chiar scopul campaniei electorale. De obicei, fiecare dintre noi are două sau mai multe opțiuni și așteaptă să vadă oferta politică pentru a lua o decizie. Este firesc ca, în astfel de situații, să dorim să le dăm o șansă tuturor celor pe care i-am putea vota. Cetățenii trebuie să aibă dreptul de a susține participarea la alegeri a mai multor candidați (independenți sau susținuți de partide) cu potențial, urmând să îl aleagă pe cel mai bun, tocmai în urma dezbaterilor din campanie.

fb q7 semnaturi multiple

Ovidiu Voicu, Fundația pentru o societate deschisă