Agenda Coaliției Politică fără Bariere pentru actualul ciclu electoral

Politică fără Bariere a debutat în 2014 cu o serie relativ restrânsă de cereri, focalizată în special pe liberalizarea înființării de noi partide și ușurarea accesului acestora la competiția politică.

Treptat, agenda noastră s-a lărgit, odată cu identificarea de noi probleme presante (precum numărul de tururi pentru alegerea primarilor, votul prin corespondență sau pragul electoral parlamentar). Alte obiective au fost definite ca reacție la unele măsuri de îngrădire a competiției (posilitatea excesivă de a desființa partide).

Nu tot ce am dorit s-a realizat, dar considerăm că s-au făcut progrese semnificative.

Conform noii legislații, un partid poate fi înființat cu doar trei membri fondatori și fără a fi nevoie ca vreunul dintre acei membri să înregistreze personal partidul în București. O parte din cetățenii din străinătate pot să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare. Candidații independenți se bucură de un tratament mai corect. Există reglementări privind cât și cum poate cheltui un partid în campanie.

Totuși, privind la starea actuală a legilor partidelor și electorale, considerând și observațiile făcute în timpul implementării acestor legi, considerăm că misiunea noastră nu s-a încheiat.

Politică fără Bariere, în colaborare cu organizațiile și grupurile civice interesate și în dialog cu factorul politic, va continua să militeze pentru îmbunătățirea legilor electorale.

Există mai multe motive pentru care este nevoie să ne uităm din nou la cadrul de funcționare a partidelor și la cel electoral, respectiv pentru referendum. Există în actualele legi erori cunoscute. Avem la dispoziție practica Tribunalului București și a Autorității Electorale Permanente. Deși această practică poate părea nerezonabilă, este puțin probabil ca ea să poată fi schimbată fără modificarea legilor în vigoare.

Dar, cel mai important, știm astăzi mai mult despre noi înșine. În timpul dezbaterilor din 2015, când s-a modificat legislația privind partidele politice, s-au exprimat două temeri privind liberalizarea pieței politice. Prima a fost că am putea avea inflație de opțiuni pe buletinul de vot. A doua, că favorizăm accesul în Parlament al partidelor extremiste. Ambele temeri s-au dovedit neîntemeiate. Știm astăzi că avem un electorat tot mai matur și avem obligația să îi oferim o legislație coerentă și rațională, în conformitate cu standardele internaționale.

*

Reînființarea unei Comisii speciale pentru Codul electoral ar putea aduce mai multă coerență în procesul legislativ. Alternativ, există soluția utilizării procesului legislativ obișnuit, prin Comisiile permanente ale celor două Camere, cu proiecte de lege separate pentru fiecare lege din pachetul legislativ electoral. Indiferent de soluție, este momentul ca Parlamentul să acționeze pentru legi mai bune. Politică fără Bariere va monitoriza procesul legislativ și va propune soluții pentru soluționarea următoarelor probleme.

Generale

  • Alegerea primarilor în două tururi
  • Desființarea pragului electoral în alegerile locale
  • Reducerea pragului electoral în alegerile parlamentare și europarlamentare
  • Reprezentarea egală a partidelor și candidaților independenți în birourile electorale și ale secțiilor de votare, cel mai probabil prin rotație
  • Reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor, proporțional cu dimensiunea circumscripției și cu „cotele de reprezentare”
  • Întărirea mecanismelor de control (informatizat/automatizat) privind semnăturile de susținere a candidaturilor
  • Ajustarea reglementărilor privind referendumul local cu privire la demiterea primarului și/sau a consiliului local/județean
  • Revizuirea reglementarii care privește radierea partidelor politice inactive
  • Extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de scrutin electoral sau referendar
  • Armonizarea și/sau unificarea reglementărilor procedurale privind secțiile de votare și ziua votului, în toate legile referitoare la toate tipurile de scrutin electoral sau referendar
  • Votul preferențial pe liste deschise
  • NOTA: opţiune de vot de tip„niciunul dintre aceștia” ( Politică fără Bariere nu are consens intern privind dusținerea NOTA, dar crede că această problema trebuie dezbătută).

Financiare

  • Transparența datelor financiar/bugetare ale partidelor și publicarea acestor date în format deschis
  • Întărirea controlului asupra donațiilor și împrumuturilor, cu corecțiile necesare pentru proporționalitate și pentru ajustarea la noile tehnologii
  • Favorizarea donațiilor în sume mici, utilizând inclusiv tehnologiile moderne (sms, internet etc.)
  • Monitorizarea cheltuielilor din perioada strângerii de semnături pentru susținerea candidaturilor (eventual prin includerea lor sub reglementările privind campania electorală)
  • Ajustarea cuantumurilor decontabile la fiecare nivel de candidatura, pentru proporționalitate între volumul cheltuielilor și atribuțiile funcției
  • Ajustarea bazei de calcul pentru pragul privind decontarea cheltuielilor din campania electorală, pentru o practică unitară la nivel de circumscripție locală vs județeana și candidați afiliați politic vs independenți

Problemele de mai sus nu sunt așezate într-o ordine a importanței. Credem cu tărie că acum este momentul să începem să lucrăm la toate aspectele reformei electorale care încă nu au fost rezolvate. Astfel, putem respecta recomandările Comsiei de la Veneția, însușite de Curtea Constituțională, de a nu face modificări majore cu un an înainte de alegeri: să ne concentrăm pe adoptarea acestor modificări de îmbunătățire până în mai 2018.

Leave a comment